Σημαντική ενημέρωση για τη συνταγογράφηση του FreeStyle Libre 2 από τον ΕΟΠΥΥ!

Αγαπητέ ιατρέ,

Έχει γίνει μια σημαντική τροποποίηση στον αλγόριθμο συνταγογράφησης των αισθητήρων FreeStyle Libre 2, χωρίς μάλιστα καμία πρότερη ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ:

Το σύστημα υπολογίζει, εκτός από το πλαφόν των 26 αισθητήρων ανά 12μηνο συνταγογράφησης, και πλαφόν 7 αισθητήρων ανά κυλιόμενο τρίμηνο, υπολογίζοντας την ποσότητα συνταγογράφησης των τελευταίων 90 ημερών.

Στην πράξη, ο παραπάνω αλγόριθμος εφαρμόζεται ως εξής:

  • Εάν η τελευταία γνωμάτευση που έχει εκδοθεί για έναν ασθενή είναι για 7 αισθητήρες, πρέπει να περάσουν 90 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής της για να μπορέσει να εκδοθεί νέα γνωμάτευση.
  • Εάν η τελευταία γνωμάτευση που έχει εκδοθεί τις προηγούμενες 90 ημέρες είναι για 2 έως 6 αισθητήρες, δηλαδή ποσότητα μικρότερη των 7 αισθητήρων, τότε μέχρι τη συμπλήρωση των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της τελευταίας γνωμάτευσης, μπορεί να εκδοθεί νέα γνωμάτευση μόνο για την υπολειπόμενη ποσότητα έως τη συμπλήρωση των 7 αισθητήρων.
    • Για παράδειγμα, αν σε έναν ασθενή τις τελευταίες 90 ημέρες έχει εκδοθεί γνωμάτευση με 5 αισθητήρες με ημερομηνία έκδοσης 15/5, θα μπορεί να συνταγογραφήσει μέσα στις επόμενες 90 ημέρες (έως τις 15/8) επιπλέον 2 αισθητήρες, ώστε να συμπληρωθεί το πλαφόν των 7 αισθητήρων που ισχύει ανά κυλιόμενο τρίμηνο. Προκειμένου ο εν λόγω ασθενής να μη μείνει ακάλυπτος και να έχει επάρκεια σε αισθητήρες, συστήνεται από τις 15/8 έως τις 15/11 να λάβει 2 γνωματεύσεις, αρχικά μια γνωμάτευση με 5 αισθητήρες και μια επόμενη με 2 αισθητήρες αντίστοιχα, δηλαδή να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο συνταγογράφησης με το τρίμηνο που προηγήθηκε.
  • Κάθε νέο 90ήμερο ξεκινά να μετράει από την ημερομηνία έκδοσης της τελευταίας γνωμάτευσης με την οποία συμπληρώνεται η ποσότητα των 7 αισθητήρων. Αυτό μπορεί να έχει γίνει είτε με διαδοχικές μηνιαίες γνωματεύσεις είτε μονομιάς με μία γνωμάτευση με 7 αισθητήρες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σύστημα “κλειδώνει” τους ασθενείς στο ίδιο προϊόν για 90 ημέρες και δεν επιτρέπονται αλλαγές, προτείνουμε:

Στους ασθενείς που συνταγογραφείτε το FreeStyle Libre 2 για πρώτη φορά:

  • Να εκδίδονται γνωματεύσεις για 7 αισθητήρες.

Στους υφιστάμενους ασθενείς:

  • Να γίνονται δοκιμές με μειούμενες ποσότητες αισθητήρων (δηλ. 6,5,4,3 κτλ), έως την ποσότητα που θα επιτρέψει το σύστημα την έκδοση γνωμάτευσης (δηλ. την ποσότητα που υπολείπεται από τους 7 αισθητήρες τις τελευταίες 90 ημέρες).
  • Αν δεν επιτρέπεται συνταγογράφηση για καμιά ποσότητα, το οποίο σημαίνει ότι έχουν ήδη εκδοθεί γνωματεύσεις για 7 αισθητήρες τις προηγούμενες 90 ημέρες, να ενημερώνονται οι ασθενείς για την ημερομηνία της επόμενης εφικτής συνταγογράφησης (δηλ. για την ημερομηνία έναρξης νέου 90ημέρου) με τους παρακάτω τρόπους:
    • Επικοινωνώντας απευθείας με τον ΕΟΠΥΥ στα emails medproducts@eopyy.gov.gr και edapy@eopyy.gov.gr.
    • Επικοινωνώντας με το Τμήμα Υποστήριξης Πελατών στο 800 11 222 688 (χωρίς χρέωση), σε περίπτωση που
      εκτελούν τις γνωματεύσεις τους απευθείας μέσω της εταιρείας ΑΒΒΟΤΤ.
    • Ανατρέχοντας στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας τους (ΦΑΥ) για να δουν το ιστορικό των γνωματεύσεών τους.

Αυτή η αλλαγή, που έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση, δημιουργεί έναν εξαιρετικά περίπλοκο αλγόριθμο συνταγογράφησης, πολύ δύσκολο να εξηγηθεί ακόμα και από τον ΕΟΠΥΥ προς εμάς. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ημέρες χρήσης και μεγάλη χρονική πίεση στους ασφαλισμένους για να πάρουν την επόμενη γνωμάτευσή τους και να μη μείνουν ακάλυπτοι. Για τους παραπάνω λόγους, είμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να γίνουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις.

Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για οποιεσδήποτε νεότερες εξελίξεις.

Με εκτίμηση,
H ομάδα FreeStyle Libre

 

Abbott Laboratories Ελλάς ΑΒΕΕ

ΕΔΡΑ: Αγίου Δημητρίου 63, 17456 Άλιμος Αττικής

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα προϊόντα FreeStyle, μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμμή Υποστήριξης Πελατών μας στο 800 11 222 688.

 

Το εξωτερικό περίβλημα του αισθητήρα, το FreeStyle, το Libre και οι σχετικές εμπορικές επωνυμίες είναι σήματα της Abbott.

 

© 2024 Abbott. ADC-94535 v1.0, 06/2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

 

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΗΣ

 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Facebook