Metabolomic Medicine Logo
Metabolomic News
Powered by IQVIA
Metabolomic Medicine Banner
Εντοπίστηκε Νέος Παράγοντας Φλεγμονής που Εμπλέκεται στα Αυτοάνοσα Νοσήματα.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Harvard εντόπισαν έναν νέο παράγοντα στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, που συμβάλλει στην εκδήλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται granzyme K (GMZK) και προάγει τη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών σε μια σειρά από αυτοάνοσες και χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει δειχθεί ότι η πλειονότητα των CD8+ κυτταροτοξικών κυττάρων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα όπως και σε πληθώρα άλλων ασθενειών, εκφράζουν την πρωτεΐνη GMZK . Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν έναν νέο μηχανισμό, μέσω του οποίου τα λεμφοκύτταρα που παράγουν αυτή την πρωτεΐνη συμβάλλουν άμεσα στη φλεγμονή μέσω της ενεργοποίησης του συστήματος του συμπληρώματος.
Harvard Medical Journal - News & Research
Επιπλέον, πειραματικά μοντέλα ανεπάρκειας GZMK εμφάνισαν ηπιότερη αρθρίτιδα και δερματίτιδα, με παράλληλη μείωση της ενεργοποίησης του συστήματος του συμπληρώματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature.
Η πρωτεΐνη granzyme K παράγεται κυρίως από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (CD8+ T) που διαθέτουν κυτταροτοξικές ιδιότητες. Η δράση των κυτταροτοξικών κυττάρων ελέγχεται πολύ στενά ώστε να καταστρέφουν βλαβερά κύτταρα χωρίς να προξενούν βλάβη σε υγιείς ιστούς.
Ελλείψεις σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, καθώς και μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, απορυθμίζουν τη δράση αυτών των κυττάρων.
Αντιθέτως, παράγοντες που ρυθμίζουν τη φυσιολογική δράση αυτής της ομάδας κυττάρων είναι:
  • Η βιταμίνη D: Έχει άμεση αντιφλεγμονώδη και ανοσορυθμιστική δράση στα CD8+ T λεμφοκύτταρα. Μελέτες δείχνουν ότι μειώνει την κυτταροτοξική τους δράση έναντι των ιστών του οργανισμού, ενώ ενισχύει τη δράση τους έναντι λοιμώξεων.
  • Η βιταμίνη Α: Καταστέλλει την υπερβολική κυτταροτοξικότητα των CD8+ T λεμφοκυττάρων.
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA, DHA): Μειώνουν τη φλεγμονή που προκύπτει από την υπερβολική ενεργοποίηση των κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων και, σε ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην πλήττει τους δικούς του ιστούς.
  • Ο ψευδάργυρος: Παίζει κεντρικό ρόλο στην ωρίμανση και τη φυσιολογική λειτουργία των CD8+ T λεμφοκυττάρων και ενισχύει τη δράση των μηχανισμών ελέγχου της κυτταροτοξικότητας.
  • Βιταμίνες C και Ε: Προστατεύουν τα CD8+ T κύτταρα από το οξειδωτικό στρες κατά την ενεργοποίησή τους, βελτιώνοντας την επιβίωση και τη λειτουργία τους, ιδιαίτερα σε λοιμώξεις ή καρκίνο.
Συνέργεια: Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δρουν συνεργικά. Η βιταμίνη D και η βιταμίνη Α ενισχύουν τη δράση των κυττάρων που εξισορροπούν αυτή των κυτταροτοξικών, ενώ ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C υποστηρίζουν τις λειτουργίες τους κατά τη διάρκεια λοιμώξεων.
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη: Προάγει τις χρόνιες φλεγμονές και ενισχύει τη δυσλειτουργία των CD8+ T κυττάρων. Ταυτόχρονα, καταστέλλει τους μηχανισμούς εξισορρόπησης του ανοσοποιητικού, συμβάλλοντας έτσι στην επιδείνωση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Ελλείψεις του οργανισμού και μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι τα κύρια αίτια νόσου σήμερα, καθώς διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.
Η νέα ανακάλυψη ενισχύει το θεμελιώδη ρόλο του εντοπισμού και της διόρθωσης των ως άνω ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως οι θυρεοειδοπάθειες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjögren και άλλες.
Granzyme K activates the entire complement cascade

Nature
February 2025
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ
- Granzyme K activates the entire complement cascade. Nature, 2025
- Vitamin D and 1,25(OH)₂D Regulation of T cells. (2015). Nutrients.
- Vitamin effects on the immune system: vitamins A and D take centre stage. (2008) Nature Reviews Immunology.
- Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. (2017). Biochemical Society Transactions.
- Zinc in human health: effect of zinc on immune cells(2008).
- T cell phenotypes associated with insulin resistance: Results from the Berlin Aging Study II. (2020). Immunity & Ageing
Πως Τα Βακτήρια του Εντέρου μπορούν να Πυροδοτήσουν Αυτοάνοσα Νοσήματα όπως ο Λύκος.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα βακτήριο του εντέρου, το Enterococcus gallinarum, μπορεί να μετακινηθεί έξω από το γαστρεντερικό σύστημα και να προκαλέσει αυτοάνοση αντίδραση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine.

Τα βακτήρια του εντέρου έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος.
Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία συνολικά αποτελούν το μικροβίωμα του οργανισμού. Το μικροβίωμα παίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. To 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στο γαστρεντερικό και αλληλεπιδρούν με το μικροβίωμα του εντέρου.
Harvard Medical Journal - News & Research
Ωστόσο, ορισμένα βακτήρια που ανήκουν φυσιολογικά στο μικροβίωμα μπορούν, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να γίνουν επιβλαβή – αυτά ονομάζονται δυνητικά παθογόνα.

Το E. gallinarum, είναι ένας δυνητικά παθογόνος οργανισμός που βρίσκεται στο μικροβίωμα, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη λύκου και έχει ανιχνευθεί σε ιστούς εκτός του εντέρου σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτήν την ασθένεια.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές από τη Yale School of Medicine βρήκαν ότι αφού το E. gallinarum εγκαταλείπει το έντερο (το χώρο που βρίσκεται αρχικά), μπορεί να μετακινηθεί στους λεμφαδένες και το ήπαρ πριν φτάσει στον σπλήνα.

Οι λεμφαδένες και ο σπλήνας είναι όργανα, που ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην έναρξη ανοσολογικών αντιδράσεων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε αυτά τα όργανα το βακτήριο προκαλεί τις επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το E. gallinarum επιδρά σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού (τα T βοηθητικά λεμφοκύτταρα: Th-17) και τα μετατρέπει ώστε να παράγουν αυτοαντισώματα — αντισώματα που επιτίθενται στο ίδιο το σώμα αντί σε ξένα στοιχεία.

Δυνητικά παθογόνα μικρόβια υπερ-αναπτύσσονται και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό όταν:
  • υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D
  • καταναλώνονται επεξεργασμένες τροφές
  • προσλαμβάνεται πρόσθετη ζάχαρη και τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες (γλυκά, μακαρόνια, πατάτες, λευκό ψωμί, μπισκότα, ψωμί του τόστ κλπ)
  • καταναλώνεται παραπάνω αλκοόλ
  • λαμβάνουμε αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και άλλα φάρμακα
  • υπάρχει έντονο στρες
  • και όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό
Η αλλοίωση της χλωρίδας συνοδεύεται από βλάβη στον εντερικό βλεννογόνο, που επιτρέπει την μετακίνηση των μικροβίων προς την αιματική κυκλοφορία.

Ο εντοπισμός αλλοιώσεων στη μικροβιακή χλωρίδα και η παρουσία αυξημένης διαπερατότητας στον εντερικό βλεννογόνο είναι βασικό κομμάτι στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η θεραπεία τους αλλάζει ριζικά την πορεία αυτών των νοσημάτων και βελτιώνει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Translocating gut pathobiont Enterococcus gallinarum induces TH17 and IgG3 anti-RNA–directed autoimmunity in mouse and human

Science Translational Medicine
February 2025
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ
- Translocating gut pathobiont Enterococcus gallinarum induces TH17 and IgG3 anti-RNA–directed autoimmunity in mouse and human. Science Translational Medicine, 5 Feb. 2025.

- Metabolomics-based Treatment for Chronic Diseases: Results from a Multidisciplinary Clinical Study. Tsoukalas, Dimitris, Sarandi, Evangelia, Fragoulakis, Vassilleios et al. BMJ Nutrition, Prevention & Health. 7 Dec. 2024
Πρόγραμμα ΕΚΠΑ: Μεταβολομική και Κλινική Εφαρμογή στα Αυτοάνοσα και Χρόνια Νοσήματα
Το E-Learning του Kέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του νέου Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο: Μεταβολομική και Κλινική Εφαρμογή στα Αυτοάνοσα και Χρόνια Νοσήματα.
Harvard Medical Journal - News & Research
Πληροφορίες προγράμματος
  • Απονέμεται πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης
  • Εξ’αποστάσεως μαθήματα
  • Διάρκεια: 3 μήνες (72 ώρες)
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με έναν πρακτικό οδηγό αξιολόγησης των εργαστηριακών αποτελεσμάτων μεταβολομικής, καθώς και κλινικά παραδείγματα, που θα δώσουν τις βάσεις για την ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και τη διαμόρφωση της θεραπευτικής προσέγγισης.
Μεταβολομική και Κλινική Εφαρμογή στα Αυτοάνοσα και Χρόνια Νοσήματα

Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
Διάρκεια 3 μήνες (72 ώρες)
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΔΩ
Metabolomic Medicine
webpage fb X
email: research@metabolomicmedicine.com
webpage: Κουμπάρη 5, Πλατεία Κολωνακίου, 10674, Αθήνα