Metabolomic Medicine Logo
Metabolomic News
Powered by IQVIA
Metabolomic Medicine Banner
Μεταβολομική: Εργαλείο Ακριβείας για τη Διαχείριση Αυτοάνοσων και Χρόνιων Νοσημάτων
Τα αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, οφείλονται κυρίως σε τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως η διατροφή, η ο τρόπος ζωής και η επάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών. Χρόνιες ελλείψεις σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα, αμινοξέα ή αντιοξειδωτικά, καθώς και μεταβολικές διαταραχές (ινσουλινοαντίσταση, μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, δυσβίωση), είναι δύσκολο να εντοπιστούν με τις συμβατικές εργαστηριακές εξετάσεις.
Πολλοί ασθενείς με φυσιολογικές τιμές σε βιοχημικούς και ορμονικούς ελέγχους συνεχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως κόπωση, πεπτικές διαταραχές, μυοσκελετικούς πόνους και γνωσιακή δυσλειτουργία. Η φαρμακευτική θεραπεία, αν και πολύτιμη, επιτυγχάνει κλινική βελτίωση μόνο στο 30–60% των περιπτώσεων, υποδεικνύοντας την ανάγκη για πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.
Σύνοψη Κλινικής Μελέτης
Με τη διενέργεια μεταβολομικών αναλύσεων εντοπίστηκαν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, οδηγώντας σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις (διόρθωση μικροθρεπτικών, διατροφή, τρόπος ζωής).
Κύρια Αποτελέσματα:
  • Ποιότητα Ζωής: 95,7% βελτίωση σε ενέργεια, ύπνο, υγεία εντέρου.
  • Κόπωση: Κατά την έναρξη της παρέμβασης, το 31,2% των ασθενών ανέφερε ικανοποιητικά επίπεδα ενέργειας. Με την ολοκλήρωση της αγωγής, το ποσοστό ανήλθε στο 89,58%.
  • Γαστρεντερική Λειτουργία: Κατά την έναρξη της παρέμβασης, το 27,79% των ασθενών ανέφερε καλή γαστρεντερική λειτουργία. Με την ολοκλήρωσή της, το ποσοστό των ασθενών που αναφέρουν καλή γαστρεντερική λειτουργία, ανήλθε στο 87,64%.
  • Πόνος & Φλεγμονή: Κατά την έναρξη της παρέμβασης, το 40% των ασθενών ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζει αίσθημα πόνου. Με την ολοκλήρωση της αγωγής, το ποσοστό των ασθενών που ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζει αίσθημα πόνου, αυξήθηκε στο 79,92%.
  • Στρες: Δυσκολία διαχείρισης από 69,11% αρχικά σε 23,94% μετά την παρέμβαση.
  • Φυσική Αντοχή: κατά την έναρξη της θεραπείας μόλις το 27,41% των ασθενών δήλωνε ικανοποιητικά επίπεδα αντοχής και φυσικής δραστηριότητας. Μετά την παρέμβαση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 81,85%.
Η ενσωμάτωση της μεταβολομικής στην κλινική πράξη απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία και πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Ωστόσο, τα διαγνωστικά και θεραπευτικά οφέλη της την καθιστούν πολύτιμο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση ασθενών με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την κλινική έκβαση.
Metabolomics-based treatment for chronic diseases: results from a multidisciplinary clinical study

BMJ Journals
BMJ Nutr Prev Health. 2024 Dec 7;7(2):e000883
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ
Διατροφική Κρεατίνη και Καρκίνος: Νέα Μελέτη Υποδεικνύει Προστατευτικό Ρόλο
Η κρεατίνη είναι ένα οργανικό οξύ με κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας από τα μυικά κύτταρα , ενώ παρουσιάζει και αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και ανοσορρυθμιστική δράση. Νέα επιδημιολογική μελέτη υποδεικνύει ότι η υψηλότερη πρόσληψή της από τη διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 25.000 ενήλικες άνω των 20 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση κρεατίνης είχαν σημαντικά χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο για καρκίνο, ιδιαίτερα οι άνδρες και τα υπέρβαρα άτομα.
Metabolomics-based treatment for chronic diseases: results from a multidisciplinary clinical study
Διάγραμμα του μεταβολισμού της κρεατίνης. Η κρεατίνη μετατρέπεται σε φωσφοκρεατίνη, η οποία αποθηκεύεται στους μυς και χρησιμοποιείται για την ταχεία αναγέννηση ATP. Το ATP αυτό παρέχει άμεση ενέργεια για μυική σύσπαση και άλλες βιολογικές διεργασίες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025 στο Frontiers in Nutrition, και βασίστηκε στα δεδομένα της εθνικής βάσης NHANES (2007–2018) των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόσληψη κρεατίνης υπολογίστηκε μέσω ερωτηματολογίων 24 ωρών και αναγωγής σε ημερήσια κατανάλωση και ο προστατευτικός ρόλος αφορούσε κυρίως καρκίνους του πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.
Τι είναι η κρεατίνη; Η κρεατίνη είναι ένα οργανικό μόριο που παράγεται ενδογενώς και αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο στους σκελετικούς μύες. Πηγές της στη διατροφή είναι το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Η μέση ημερήσια απώλεια σε υγιείς ενήλικες φτάνει τα 2 g, που αντιστοιχεί περίπου σε κατανάλωση 500 g κρέατος την ημέρα για επαρκή αναπλήρωση.
Όπως περιγράφεται στη μελέτη εκτός από την ενίσχυση της απόδοσης, η κρεατίνη:
• Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου και μπορεί να επιδράσει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
• Δρα ως αντιοξειδωτικό, περιορίζοντας την οξειδωτική βλάβη σε κύτταρα.
• Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό, επηρεάζοντας τη λειτουργία των μακροφάγων.
• Έχει ερευνηθεί και ως δυνητική θεραπεία για την κατάθλιψη (μείωση συμπτωμάτων σε ασθενείς με Parkinson).
Συμπέρασμα: Η αυξημένη διατροφική πρόσληψη κρεατίνης φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αναδεικνύοντας τη σημασία της ως πιθανό θεραπευτικό στόχο πέρα από την ενίσχυση της απόδοσης.
The association between dietary creatine intake and cancer in U.S. adults: insights from NHANES 2007–2018

Frontiers in Nutrition
January 2025
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ
Πρόγραμμα ΕΚΠΑ: Μεταβολομική και Κλινική Εφαρμογή στα Αυτοάνοσα και Χρόνια Νοσήματα
Το E-Learning του Kέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του νέου Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο: Μεταβολομική και Κλινική Εφαρμογή στα Αυτοάνοσα και Χρόνια Νοσήματα.
Metabolomics-based treatment for chronic diseases: results from a multidisciplinary clinical study
Πληροφορίες προγράμματος
• Απονέμεται πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης
• Εξ’αποστάσεως μαθήματα
• Διάρκεια: 3 μήνες (72 ώρες)
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με έναν πρακτικό οδηγό αξιολόγησης των εργαστηριακών αποτελεσμάτων μεταβολομικής, καθώς και κλινικά παραδείγματα, που θα δώσουν τις βάσεις για την ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και τη διαμόρφωση της θεραπευτικής προσέγγισης.
Μεταβολομική και Κλινική Εφαρμογή στα Αυτοάνοσα και Χρόνια Νοσήματα

Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ
Διάρκεια 3 μήνες (72 ώρες)
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ
Metabolomic Medicine
webpage fb X
email: research@metabolomicmedicine.com
webpage: Κουμπάρη 5, Πλατεία Κολωνακίου, 10674, Αθήνα